Tradicionalment el concepte de colonialisme s'ha associat amb els temps de l'expansió de l'Europa moderna, si prenem com a referent principal el descobriment d'Amèrica i la seua ulterior ocupació, i amb l'imperialisme dels segles XIX i XX. En aquests períodes històrics recents, el colonialisme és entès com una situació de dominació que comporta la subordinació i el control dels grups locals. Aquest llibre debat l'estreta dimensió temporal tradicionalment associada a la noció de colonialisme. Recull les reflexions de diversos investigadors sobre la transversalitat de termes com colònies i colonialisme en diversos espais i temps històrics, i pretén contribuir al diàleg entre historiadors que disposen de metodologies distintes de construir la història i treballen en diversos espais i temps històrics.
- Cover page
- Title page
- Copyright page
- Índice
- Presentación
- Introducción
- <<Colonialismos>> fenicios en el sur de iberia: historias precendetes y modos de contacto
- Colonialismo: pasado y presente. Perspectivas poscoloniales y arqueológicos de contextos coloniales
- Colonizaciones y colonialismo medievales. La experiencia catalano-aragonesa y su contexto
- ¿Más costes que beneficios? La españa liberal y la perla de las antillas
- Formación y desarrollo del proyecto colonial español en las islas filipinas, 1565-1762
- Caminando por la senda del atrao. Reformismo borbónico, cambio institucional y divergencia europea de España en la baja edad moderna (1700-1808)
- La construcción del pasado español en filipinas según la historiografía imperialista norteamericana: teh philippine islands 1493-1898, el proyecto imperialista más ambicioso